Błonnik to ważny składnik naszej diety. Pochodzi wyłącznie z roślin i należy do węglowodanów złożonych, które nie są trawione przez organizm ludzki. Z błonnika nie uzyskujemy żadnych składników odżywczych ani energii. Nie zawiera kalorii, ponieważ nie jest trawiony i tylko przechodzi przez nasz układ pokarmowy. Podsumowanie Zwiększenie ilości [...]
Awokado, znane również jako gruszka aligatora lub owoc maślany, jest w rzeczywistości rodzajem jagody, rosnącej w ciepłym klimacie. Skąd takie nazwy? Niektóre gatunki awokado mają kształt podobny do gruszki a skórkę pokrytą różnymi "guzkami", które nieco przypominają skórę aligatora. Ta potoczna nazwa jest bardzo adekwatna do wyglądu awokado. Owoc [...]
Jeśli stawką jest bycie najlepszym, to niestety trzeba przyjąć, iż kontuzje będą się zdarzały. Pomimo że staramy się trenować bezpiecznie, trzymamy dietę i uzupełniamy ją suplementami, to kontuzja są nieuniknione. Oprócz wyżej wymienionych produktów żywnościowych, jak i składników mineralnych, osoby w okresie kontuzji, chcące szybciej wrócić do [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Estrogen należy do grupy hormonów, który u osób trenujących wywołuje przede wszystkim negatywne skojarzenia. Wszystko za sprawą tego, że osoby uprawiające kulturystykę czy też podnoszenie ciężarów upatrują w nim działania ograniczającego możliwości wysiłkowe, czy wpływające negatywnie na wygląd sylwetki. Jakie są przyczyny zbyt dużej ilości [...]
Właściwie nie da się opisać wszystkich niuansów, taka praca miałaby kilkadziesiąt stron. Po pierwsze, danego rodzaju dieta nie ma powodować wyniszczenia masy mięśniowej. Bardzo wiele osób stosuje restrykcyjne schematy żywieniowe o kaloryczności nie dopasowanej do wieku, wagi, aktywności, profilu hormonalnego (np. słynne diety 1000-1200 kcal). [...]
Dieta redukcyjna nigdy nie jest prostym procesem. Gdyby tak było, nie byłoby ogromnego społecznego problemu z postępującą otyłością. Oczywiście nie u każdego problem z utrzymaniem wymogów diety redukcyjnej jest identyczny. Między każdym odchudzającym się różnić się mogą nie tylko główne przyczyny, występowania problemów z utrzymaniem diety [...]
Kształtowanie sportowej sylwetki i rozwój mięśni są celem większości mężczyzn. Również panie coraz częściej realnie określają swój cel, zamiast opowiadać o „ujędrnianiu”, „tonizowaniu” i „poprawie napięcia” mięśni. Dawniej kobiety obawiały się treningu masowego, gdyż myślały, że zamienią się w Schwarzeneggera. Sądziły, że nazwanie inaczej swojego [...]
[...] i przeciwutleniające. Związek skutecznie obniża stężenie glukozy we krwi poprzez regulację w górę translokacji transportera GLUT4 i PPARγ. Co warto zapamiętać i jakie działania podjąć? Powinno się dążyć do ograniczenia podaży cukrów o szybkiej kinetyce, tj. glukozy, fruktozy, maltozy, galaktozy, sacharozy, laktozy itd. Człowiek ich [...]
[...] u biegaczy rósł w ciągu 2h treningu biegowego, następnie zdecydowanie opadał przez resztę dnia od godziny 10:00 do 18:00. O 18:00 poziom kortyzolu osiągnął stężenie, jakie miały osoby niećwiczące. Ponadto u sportowców wykazano, iż wysoki poziom kortyzolu (występujący zaraz po treningu) był skorelowany z największymi przyrostami masy [...]
Na temat owoców i warzyw krąży wiele sprzecznych informacji. Niektórzy uważają (błędnie), że owoce nie podnoszą stężenia insuliny we krwi, dlatego można je bezkarnie jeść np. na noc lub między posiłkami. Tymczasem z praktyki mogę podać przykład człowieka, który wywołał u siebie duże zaburzenia glikemii, pochłaniając na noc nadmierne ilości [...]
[...] Tutaj znajdziesz kilka ciekawych wskazówek: Wejdź 2. Technika - być może się powtarzamy, ale jest to bardzo ważny element każdego ćwiczenia. Technika i świadomość tego, jakie partie mają pracować, to przede wszystkim twoje bezpieczeństwo, a w dalszej kolejności efekty. Jeśli nie jesteś pewna, jak wykonać dane ćwiczenie, skonsultuj się z [...]
[...] wyciągnęli wnioski, że surowe owoce i warzywa wpływają korzystniej na nasze zdrowie psychiczne, niż gotowane, konserwowane, czy w jakikolwiek inny sposób przetwarzane. Po jakie owoce i warzywa sięgać najlepiej? Pokarmy mające największy wpływ na zdrowie psychiczne to: marchew, banan, jabłka, ciemne liściaste warzywa (np. szpinak), grejpfrut, [...]
Często słyszy się, że należy jeść sezonowe owoce i warzywa. Co to znaczy? Są to produkty dostępne i zgodne z daną porą roku. Sezonowe owoce i warzywa są świeże, stosunkowo tanie i smaczne. Późniejszą wiosną korzystamy z nowalijek, truskawek, szparagów, latem natura obdarza nas pysznymi malinami, pomidorami, cukinią i zieloną sałatą. Jesień z [...]